A lombikbébi-eljárás során kinyert petesejtek, illetve a leadott spermiumok további kezelése az embriológiai laboratóriumban történik. Embriológusok végzik ezeket a folyamatokat.

MEGTERMÉKENYÍTÉS

A petesejtek megtermékenyítését vagy hagyományos (KONVENCIONÁLIS) megtermékenyítéssel, vagy ICSI-módszerrel végezhetjük el.

KONVENCIONÁLIS IVF esetén megfelelő előkezelés után tápoldatban a petesejtekhez adjuk a spermiumokat. Ezen eljárás csak akkor lehetséges, ha megfelelő számú- és minőségű spermium áll rendelkezésre. Ez esetben a megtermékenyülés spontán történik.

Ha a konvencionális IVF nem végezhető el, ICSI-eljárást (intracitoplazmatikus spermium-injekciót) alkalmazunk. Ez a folyamat a lombik-program legkifinomultabb része. Sikeres elvégzéséhez képzett embriológusokra van szükség. A petesejtek és az ondósejtek megfelelő előkezelése után egy speciális, inverz mikroszkópra felszerelt mikromanipulátor-műszer segítségével történik ez az eljárás. Az ICSI-eljárás során a hímivarsejteket közvetlenül a megtisztított petesejtekbe juttatjuk. Minden egyes megtermékenyítendő petesejthez kiválasztunk egy jó morfológiájú és mozgású spermiumot, amit a petesejtbe fecskendezünk mikropipettával. A petesejtek ICSI-módszerrel történő megtermékenyítését általában akkor javasoljuk, ha:
  • a rendelkezésre álló hímivarsejtek száma alacsony (kevesebb, mint 10 millió/ml), és/vagy azok mozgásképessége illetve morfológiája (minősége) gyenge,
  • ha spermiumot csak hereszövetből lehetséges kinyerni,
  • a korábbi hagyományos IVF kezelés(ek) során kedvezőtlen volt a megtermékenyülési arány,
  • a páciens életkora több mint 35 év.
Az ICSI módszer általában az érett petesejtek 50-90%-ának szabályos megtermékenyülését eredményezi. A szabályosan megtermékenyült petesejteknek – a páciens diagnózisaitól és életkorától függően – egy része fejlődik beültetésre alkalmas embrióvá. Intézetünkben minden ICSI beavatkozás ún. PICSI eljárás. Ez annyival nyújt többet az ICSI-nél, hogy segítségével a biztosan érett állapotú spermiumokat tudjuk megtermékenyítésre kiválasztani. Az így felhasznált hímivarsejtek valamivel nagyobb eséllyel termékenyítik meg a petesejteket.ÉRETLEN PETESEJTEK A PETESEJT-LESZÍVÁS NAPJÁN

A petesejt-leszívás során nyert éretlen petesejtek még nem érték el a sejtosztódásnak azt a fázisát, amely alkalmassá teszi az ivarsejteket a sikeres megtermékenyülésre. Az éretlen petesejteknek a megtermékenyítés szempontjából nem megfelelő a kromoszómaszáma. Ez azt jelenti, hogy ameddig éretlen egy petesejt, addig nem képes megtermékenyülni. Ha a spermiumok koncentrációja és mozgása megfelelő, KONVENCIONÁLIS IVF-eljárással lehetőség van arra, hogy „bevárják” a spermiumok a petesejteket. Ilyen esetben a megfelelő koncentrációjú „spermium-oldat” petesejtekhez hozzáadása után a spermiumok csak akkor hatolnak be a petesejtekbe, amikor azok – a petesejt-leszívás utáni délután illetve éjszaka folyamán – megérnek, vagyis elérik a megtermékenyüléshez nélkülözhetetlen állapotot. Ez a módszer nem mindig sikeres, és előfordul, hogy még így sem képesek megérni a petesejtek, vagy csak kevés válik éretté.

Éretlen petesejteknél ICSI módszerrel NEM lehet termékenyülést elérni.

Néhány éretlen petesejtet szinte mindig kapunk a petesejt-leszívás során - ez a petesejtek kb. 10-15%-a. Előfordul, hogy ennél jóval nagyobb arányban kapunk éretlen sejteket. Ritkán a legtöbb (vagy akár az összes) petesejt is lehet éretlen. Az éretlen petesejtek aránya várhatóan magasabb akkor, ha a tüszők többsége kicsi (átmérőjük nem éri el a 15 mm-t) a hCG-beadás napján. Az anyai életkor és különböző betegségek is befolyásolhatják a tüszőérés folyamatát és a petefészek-stimuláció sikerességét.EMBRIÓTENYÉSZTÉS

A tenyésztés a lombik-program egyik legfontosabb része.
A megtermékenyítés után az embriókat 3-5 napig inkubátorban tenyésztjük. Ehhez megfelelő és korszerű inkubátorokat és tápoldatokat használunk. Az embriók fejlődését intézetünkben time-lapse kamerarendszerrel monitorizáljuk, így lehetőségünk van a legjobb morfológiájú ("legszebb") és legjobb osztódási mintázatú ("legügyesebb") embriók kiválasztására.

Ez az asszisztált reprodukció terén bevezetett viszonylag új módszer – a beültetésre leginkább megfelelő embriók kiválasztásának elősegítésével - növeli a kezelés utáni teherbeesések százalékarányát. Intézetünkben 2009 óta Primo Vision (Vitrolife) kamerarendszert használunk.AZ EMBRIÓ MEGTAPADÁSÁT SEGÍTŐ ELJÁRÁS (AH)

A méhbe történő visszaültetés előtt a kiválasztott embriókon asszisztált hatching (AH) eljárást alkalmazunk. Ennek lényege, hogy az embriót körülvevő burkot (zona pellucida) megbontjuk a beágyazódás elősegítése céljából. Az eljárást a legmodernebb eszközökkel, számítógép által vezérelt lézerkészülékkel végezzük. A módszer 35 év feletti életkor, vastag zona pellucida, illetve a kórelőzményben két sikertelen IVF/ET kezelés esetén javasolt. Fagyasztott embrió-transzfer előtt minden esetben végzünk AH-t.EMBRIÓ-TRANSZFER (EMBRIÓ-BEÜLTETÉS) (ET)

Az embrió-beültetés előtt kiválasztjuk a legjobban fejlődött embriókat (általában 1 vagy 2 embriót). Ezeket nőgyógyászaink műanyag katéter segítségével a méhnyak külső nyílásán keresztül a méh üregébe juttatják. Az embriológusok a 2., 3. vagy 5. napos embriókat kis mennyiségű transzfer-tápoldatban felszívják, ezt fecskendezi a nőgyógyász a méhűrbe. A beavatkozás fájdalommentes, érzéstelenítést, altatást nem igényel. Az embriótranszfert követően 1-2 óra ágynyugalom szükséges. Otthoni pihenés, kímélő életmód javasolt a sárgatest hormon folyamatos adása mellett. Intézetünkben minden páciensünk számára biztosítjuk az embriók megtapadását különösen elősegítő tápoldatot (EmbryoGlue – Vitrolife).SZÁM FELETTI, JÓ MINŐSÉGŰ EMBRIÓK SORSA (KRIOPREZERVÁCIÓ)

Az embriótranszfer után a jól fejlődött, jó morfológiájú embriókat (az 5. vagy 6. embriológiai napon) egy fagyasztáshoz hasonló eljárás (vitrifikáció) során krioprezerváljuk, és folyékony nitrogén gőzében tároljuk. Az Intézet a hatályos jogszabály szerint a lefagyasztott embriókat 5 éven át tárolja. A tárolást az 5 év letelte előtt egy alkalommal, újabb nyilatkozattétellel további 5 évvel lehet meghosszabbítani. A tárolt embriókat egy későbbi lombik-program során tudjuk felmelegítési eljárás után a méhbe beültetni.FAGYASZTOTT EMBRIÓ-TRANSZFER

Ilyenkor nincs szükség hagyományos stimulációra, természetes ciklusban, vagy csak ösztrogén-tartalmú készítmények adásával készítjük fel a méh nyálkahártyáját a fagyasztva tárolt embrió beültetésére. A krioprezervált embriókat „életre keltjük”: az embriológusok megfelelő eljárás segítségével a folyékony nitrogén gőzében tárolt embriókat tápoldatban felmelegítik. A vitrifikáció utáni felmelegítés során az embriók kb. 90%-a lesz beültetésre alkalmas. Fagyasztott embrió-transzfer előtt minden esetben végzünk AH-t (ennek oka, hogy a vitrifikáció/felmelegítés során ritkán „megkeményedhet” az embrió burka. Az AH-val segítünk az embriónak abban, hogy a későbbi megtapadáshoz a burokból ki tudjon bújni). A beültetési eljárás innentől ugyanúgy zajlik, mint amit az embrió-transzfernél részleteztünk.

Forgács Intézet Asszisztált Reprodukciós Központ

Bejelentkezés: Hétfő-Péntek: 10:00-13:00
Nyitvatartás: Hétfő-Péntek: 7:00-13:00; Szombat-Vasárnap: zárva

Cím/levélcím: 1205 Budapest, Kossuth Lajos u. 143.

Telefon: +36/1-285-2091
Hívható: hétköznapokon 8 és 13 óra között.

E-mail címek:
  • Dr. Makai Zsolt: makai.zsolt@forgacsintezet.hu
  • Dr. Spánik Gábor: spanik.gabor@forgacsintezet.hu
  • Dr. Farkas Bence: farkas.bence@forgacsintezet.hu
  • Első konzultációra jelentkezni kizárólag a jelentkezes@forgacsintezet.hu címre az „Adatgyűjtési lap” megküldésével tudnak.

Megközelíthetőség: Autóbusszal Kispest-Határ út felől a 123-as és a 66-os autóbusszal. Csepel-Szent Imre tér felől a 48-as autóbusszal. A Boráros tér felől a pesterzsébeti csarnokig a 23-as autóbusszal.

ADATKEZELÉSI TÁJÉKOZTATÓ
Közérdekű adatok | Közérdekű bejelentés kezelő rendszer | Munkáltatói visszaélés-bejelentési rendszer