Amennyiben a meddőségi kivizsgálás során találunk legalább egy átjárható petevezetéket és az ondómintában legalább 5 millió spermium mozog megfelelően, akkor az asszisztált reprodukciós beavatkozások közül a legkisebb megterheléssel járó eljárást ajánljuk fel a pácienseknek. Ez a módszer az inszemináció. Inszemináció végezhető ismeretlen okú meddőségben és bizonyos mértékű férfi szubfertilitásban is.

A folyamat során alacsony dózisú hormonális petefészek-stimulációt alkalmazunk a páciensnél. Ez jelenthet tablettás vagy szükség esetén injekciós készítményt is. Ultrahang-vizsgálattal rendszeresen ellenőrizzük a tüszőérés folyamatát. Megfelelő tüszőérés esetén hCG-tartalmú injekciót adunk, elősegítve ezzel a petesejt teljes megérését, előidézve a tüsző megrepedését és a petesejt kilökődését, ami a megtermékenyülés alapfeltétele. Nem végezzük el az inszeminációt, ha a stimuláció során háromnál több domináns tüsző érik meg, mert ilyenkor nagy a többes ikerterhesség megfoganásának esélye.

A pár férfitagja által frissen leadott ondót előkészítés – preparálás – után fecskendezzük be egy vékony katéteren keresztül a méh üregébe. A beavatkozás fájdalommentes és nem terheli meg a szervezetet, ezért ambuláns kezelés során végezzük.

A spermium származhat a pár férfitagjától, illetve, ha nincs megfelelő minőségű spermium, akkor donor spermából is. Az eljárás sikerességi rátája kezelési ciklusonként 15-20%, mely kedvezőbb a spontán „otthoni” teherbeesési aránynál (8-10%). Ez annak köszönhető, hogy az ovulációt mesterségesen váltjuk ki, ehhez időzítjük a beavatkozást, melynek során a preparált, tápanyagközegbe helyezett spermiumokat egyenesen a méhűrbe juttatjuk be, áthidalva ezáltal a méhnyakcsatorna szűrő-gátló hatását.

Donor inszemináció

Az eljárás folyamata megegyezik a klasszikus inszeminációéval. Akkor végezzük el, ha a pár férfitagjának nincs felhasználható örökítőanyaga. A törvényi szabályozásnak megfelelően egyedülálló – gyermeket akaró – nők is kérhetik donor inszemináció elvégzését. Az eljáráshoz szükséges donor spermaanyagot előzetes szerződéskötés után – a megfelelő anonimitást betartva - spermabankból tudják pácienseink beszerezni.

Az inszemináció potenciális szövődményei

Az ovuláció-indukciónak két fő rizikója van: a hiperstimulációs szindróma (OHSS) - azaz amikor a petefészek az elvárthoz képest túlstimulálódik (egyszerre túl sok tüsző kezd érni), illetve a többes terhesség. Ha az ultrahang-vizsgálat során a hiperstimuláció jeleit észleljük, megszakítjuk a kezelést.

A hiperstimulációs szindróma ritkán előforduló, de akár súlyos állapot is lehet, így mindenképpen fokozott figyelmet igényel. A páciens alhasi fájdalmat, puffadást, émelygést érez, esetenként nehézlégzés léphet fel, néha kórházi kezelésre is szükség lehet.

Az ovuláció-indukció minden esetben szigorú orvosi előírások - protokollok - mentén zajlik, amit minden esetben a pácienshez személyre szabottan igazítanak. A kezelési séma kiválasztásánál figyelembe kell venni az aktuális hormonszinteket, a petefészek rezervet, a páciens életkorát, illetve a korábbi kezelések eredményeit.

Forgács Intézet Asszisztált Reprodukciós Központ

Bejelentkezés: Hétfő-Péntek: 10:00-13:00
Nyitvatartás: Hétfő-Péntek: 7:00-13:00; Szombat-Vasárnap: zárva

Cím/levélcím: 1205 Budapest, Kossuth Lajos u. 143.

Telefon: +36/1-285-2091
Hívható: hétköznapokon 8 és 13 óra között.

E-mail címek:
  • Dr. Makai Zsolt: makai.zsolt@forgacsintezet.hu
  • Dr. Spánik Gábor: spanik.gabor@forgacsintezet.hu
  • Dr. Farkas Bence: farkas.bence@forgacsintezet.hu
  • Első konzultációra jelentkezni kizárólag a jelentkezes@forgacsintezet.hu címre az „Adatgyűjtési lap” megküldésével tudnak.

Megközelíthetőség: Autóbusszal Kispest-Határ út felől a 123-as és a 66-os autóbusszal. Csepel-Szent Imre tér felől a 48-as autóbusszal. A Boráros tér felől a pesterzsébeti csarnokig a 23-as autóbusszal.

ADATKEZELÉSI TÁJÉKOZTATÓ
Közérdekű adatok | Közérdekű bejelentés kezelő rendszer | Munkáltatói visszaélés-bejelentési rendszer